Поведението на ВСС подкрепя статуквото. Това заяви пред БНР съдия Здравка

...
Поведението на ВСС подкрепя статуквото. Това заяви пред БНР съдия Здравка
Коментари Харесай

Излиза така, че българското правосъдие зависи от прокуратурата, смята съдия

" Поведението на Висш съдебен съвет поддържа статуквото ". Това съобщи пред БНР арбитър Здравка Калайджиева, правозащитник и арбитър в Европейски съд по правата на човека от 2008 до 2015 година, в коментар на решението на Висшия правосъден съвет да отхвърли с 12 на 8 гласа като недопустимо внесеното от служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов искане за освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор.

Според нея в траялия близо 7 часа дебат ВСС е направил всичко допустимо да разиска за какво не може да одобри това предложение, а не дали е способен министърът на правораздаването да направи такова предложение:

" По Конституция министърът на правораздаването има право да желае Висш съдебен съвет да се произнесе по назначението или освобождението на който и да е магистрат. По този въпрос надали може да има спор. Но Висш съдебен съвет избра да разисква това предложение като предложение за дисциплинарно наказване, което е доста надалеч от действителното наличие от едно искане за освобождение заради уронване на престижа на правосъдната власт, каквото в действителност искаше Янаки Стоилов от Висш съдебен съвет ". 

Съдия Калайджиева акцентира, че Висш съдебен съвет са отказали да се произнесат, като са приели, че настояването на служебния министър Стоилов е неприемливо:

" Да се одобри предлагането за разглеждане всъщност значи Висш съдебен съвет да направи преоценка на държанието на основния прокурор.... Не съответно личността на Иван Гешев, а въобще ситуацията, уредбата на основния прокурор в Конституцията и в българското законодателство и действителното практикуване на пълномощията, които са предоставени по Конституция и по закон. Те бяха подложени на критика неведнъж не за друго, а тъй като са безконтролни и Висш съдебен съвет потвърди това със съвещанието си в четвъртък (22 юли) ". 

По думите на Здравка Калайджиева въпросът за опцията за следствие на основния прокурор е доста ясно организиран по закон - всеки прокурор може да стартира наказателно произвеждане против основния прокурор като против всяко друго лице:

" Въпросът е за какво не се случва. А то не се случва, тъй като всеки прокурор е кадрово подвластен от основния. Това не е за занемаряване. Членовете на Висш съдебен съвет също са подвластни - не до момента в който са във Висш съдебен съвет, само че когато се върнат след мандата си още веднъж в системата на прокуратурата. Поведението на членовете на Висш съдебен съвет, изключително прокурорската гилдия, всеки път е било директно подчинено на волята на основния прокурор ".

Калайджиева посочи, че по Конституция прокуратурата има монопол върху обвиняването:

" Излиза по този начин, че българското правораздаване зависи от прокуратурата, а не от съда. Това е голям проблем, който визира всички ни поради корупцията ". 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР